Scurt istoric

SCURT ISTORIC
În anul 2007 un grup de studenți de la Universitatea Națională de Arte – București (Cristian Ionescu ; Decebal Gircă, Cosmin Matei și Bebu Dura) împreună cu profesoara lor de engleză și comunicare organizează cu sprijinul decanului de atunci al Facultății de Utilaj Tehnologic, domnul prof.dr. ing. Ion David, o expoziție în holul unuia din corpurile facultății. Succesul de care s-a bucurat expoziția și încurajările din partea domnului decan îi determină să considere că în peisajul cultural bucureștean a apărut o nouă galerie. Galeria este botezată ARTUT ceea ce înseamnă Artă Utilă pentru Minte și Suflet, dar poate fi asociat și cu numele facultății gazdă.
Timp de mai mulți ani se organizează sporadic diferite expoziții. În decembrie 2014 grupului inițial li se alătură pictorul Vergil Cojocaru. O parte dintre studenții care au înființat ARTUT pleacă din București (Bedu Dura ; Decebal Giurcă) alții se îndreapă spre alte domenii (graficianul Cosmin Matei). La îndemnul domnului Cojocaru se organizează în luna martie 2015, expoziția omagială 151 de ani de învățământ de construcții, expoziție la care participă 100 de artiști.
Din anul 2015 expozițiile sunt gazduite de holul corpului C al Facultății de Utilaj Tehnologic, un spațiu amplu care permite organizarea unor expoziții cu participare numeroasă. În perioada martie 2015 – august 2017 Vergil Cojocaru și Maria Alexe organizează 8 expoziții și editează 5 albume – catalog în cadrul programului De la tehnică la artă și invers.


Expoziție la Facultatea de Utilaj Tehnologic, 15 martie 2015

In august 2017, pictorița Ioana Badea devine cel de al doilea curator al galeriei. Ea este cea care panotează toate expozițiile care au loc în diverse locații  și realizează afișele.
În septembrie galeria părăsește spațiul de la Facultatea de Utilaj Tehnologic, datorită atitudinii lipsite de înțelegere a noii conduceri. Expozițiile continuă să se organizeze, la început în spațiul pus la dispoziție de cafeneaua Gloria Jean’s – Old Town.. După plecarea de la Facultatea de Utilaj, Galeria organizează expoziții și în alte locații cum sunt Teatrul Nottara, Centrul Cultural Mihai Eminescu, Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”, Ploiești – Prahova, Biblioteca județeană – Slobozia Ialomița.
Datorită sprijinului acordat de domnul profesor Virgil Florescu – Director Departamentului de Tehnologie Mecanică, Galeria ARTUT revine în iunie 2018 la Facultatea de Utilaj, de această dată în holul de la etajul 1 al corpului H. Galeria, prin secțiunea ARTUT EDUCATIONAL organizează în acest spațiu în paralel cu alte manifestări, expoziții dedicate activităților educaționale (copiilor și taberelor de creație).